Stanford Health Care - Breast Imaging Clinic Garden

Patients at Stanford Health Care’s new Breast Imaging Clinic rest in a secluded space facing a coastal range-inspired viewing garden that doubles as a privacy screen. Using the visual arts concept of foreground, middleground, and background, the garden draws from two familiar landscapes: walled garden and the San Francisco Bay coastal range to balance a sense of enclosure and protection with vastness and freedom. Terracing does three things simply: it adds volume for drought-tolerant, native planting areas, complements the site’s linear shape, and interprets the calm horizon lines of the coastal range. The reverse side of the garden’s wall provides a wooden screen that further abstracts the topography of the coastal range for promenade passer-by in tones that blend into the surrounding campus.

Stanford Health Care - Breast Imaging Clinic Garden
Stanford Health Care - Breast Imaging Clinic Garden